New Forest ponnyns historia

Ponnyerna i New Forest är omnämnda i historien redan på 1000-talet. Ponnyn användes som körhäst samt till enklare jordbruksarbete.

Först på 1850-talet vaknade intresset för ponnyerna på allvar. En period med flera försök av inkorsning med olika raser följde. Hästar med orientaliskt blod användes till en början. Många ponnyer blev gracila och mindre härdiga än vad som behövdes för det hårda livet i skogen. Speciellt var hingstmaterialet dåligt. Detta uppmärksammades av ponnyentusiasten Lord Arthur Cecil som engagerade sig i rasens utveckling. Uppfödarna uppmuntrades genom premier och priser för att höja kvaliten på hingstsidan. Även andra mer drastiska åtgärder följde. Noggrant utvalda hinstar av de närbesläktade raserna dartmoor och exmoor korsades in. Även welsh mountain, fell och highlandponner användes till förbättringen. Korsningsförsöket ansågs i stort sett lyckat. New forest ponnyn blev något heterogen men inkorsningarna var ju även de av härdiga skogsponnyer så det tidigare problemet med för veka ponnyer var löst.

Detta arbete med New Forest ponnyn avtog i och med första världskrigets utbrott och avelsarbetet hade en tillfällig nedgång. Den egna stamboken övergavs och alla ponnyer registrerades i National Pony Studbook. Inkorsningar av andra brittiska raser avtog för att senare helt upphöra.

Den nuvarande engelska avelsföreningen The New Forest Pony Breeding & Cattle Society bildades 1938.
En egen stambok fick rasen återigen 1960.

Fem hingstar räknas som grundare av den moderna New Forest aveln.
Någon av dessa hingstar finns i så gott som alla New Forest ponnyers härstamning idag.
Dessa fem är Brookside David (f.1943), Denny Danny (-43), Goodenough (-46), Broomy Slip-On (-48) samt Knightwood Spitfire (-50).

I dagens New Forest betar fortfarande ponnyer och boskap enligt den över 900 år gamla lagen Right of Common of Pasture fritt i skogen. Det finns mellan 2500-3000 ponnyer i skogen. På sommaren släpps ca 100 inspekterade hingstar ut i speciella distrikt. När hösten kommer samlas ponnyerna in, fölen skiljs av, brännmärks, avmaskas osv. En del ponnyer säljs andra går kvar i skogen. Vintertid kan bli en hård period för de lösgående ponnyerna, en del utfodras med extra hö eller halm, men många får klara sig på det naturen ger.

De första New Forest ponnyerna importerades till Sverige på 50-talet, men det var först när Merrie Marshall RNF 1 och några ston importerades i början på 60-talet som aveln kom igång.

SNF är from. 2011 egen avelsorganisation med myndighets krav att sköta pass och stambok för hästar av rasen New Forest i Sverige.
SNF anordnas utställningar, hingstpremiering, New Forest Mästerskap och andra aktiviteter