Du är här:Start > Blogg > Wilma och Dilba

22 maj söndag

Wilma och Dilba

Hej!

Mitt namn är Wilma
Johansson och jag är snart 15 år gammal.

För det första vill jag bara säga att det ska
bli grymt kul att blogga här månaden ut och att jag innerst inne hoppas att ni tycker att det ska bli intressant att läsa det jag har att skriva om.

Jag tänker att detta inlägget ska bli ett lära-känna-mig-inlägg och därefter kommer de andra inläggen att handla om ridpass och tävlingar. Hoppas ni kommer gilla mitt upplägg och mina inlägg!

Precis som jag skrev innan så heter jag Wilma. Jag bor tillsammans med min familj i staden Varberg, där jag är både född och uppväxt.

Vi bor inte på någon hästgård, men jag hade mer än gärna velat göra det!

Min ponny heter Stackarps Dilba och hon är en D-ponny. Hon fyllde 6 år den 8 maj, men är mer som en 5 åring i utbildningen då hon inte blev inriden förrän 4 års ålder. Hennes mamma heter Stackarps Diona RNF 1927, hennes pappa Hoppenhofs Jop RNF 180 och hennes morfar Peregrin RNF 66; Dilba är alltså en renrasig New Forest.

Mitt hästintresse har jag haft hela livet. Jag har aldrig känt att jag har velat sluta rida eller sluta hålla på med hästar, utan jag har alltid varit intresserad och vilja lära mig mer. Jag tycker att det är minst lika kul att rida som att bara vara i stallet och göra alla stallsysslor.

Jag är intresserad av både hoppning och dressyr, så därför har jag tävlat både och. Före jag köpte Dilba red jag på ridskola i ca. 8år.

På ridskolan hade jag olika hästar jag tog hand om, men det var en speciell ponny som endast jag tränade och tävlade i nästan 3 år. Han heter Strätes Ramson och är också en New Forest.
När jag började rida honom så var han 19 år och en riktig läromästare. Han hade gått fälttävlans SM, höga klasser i dressyr och hoppat i princip det högsta man kunde på ponny, så därför var han en väldigt erfaren herre i sina bästa år.

Dock var Ramson väldigt känslig för ljud och prisutdelningar, vilket gjorde att jag inte fick tävla honom i början av vår resa tillsammans. Vi tränade mycket, i både hoppning och dressyr, och snart var vi faktiskt ute på tävlingsbanorna. Jag skulle säga att det aldrig gick speciellt dåligt för oss i tävlingssammanhang, utan vi plockade rosett efter rosett. Vi vann bl.a. division III hoppning och många dressyrtävlingar i både LC:1 och LB:1. Vi vann också distriktsmästerskapen i både hoppning och dressyr för ridskoleponny i Halland. Han var min bästa vän och är det fortfarande, trots att jag inte har träffat honom på väldigt länge.
Idag är han pensionär som lever livet och rids då och då.

Efter att jag slutade rida Ramson sommaren år 2013 köpte jag alltså Dilba. Eftersom jag var så fäst vid Ramson så föll valet självklart på att köpa en egen New Forest. Då jag tävlade både hoppning och dressyr ville jag ha en ponny som kunde göra både och eftersom jag ännu inte hade bestämt vilket gren jag ville satsa mest på. Ramson var ju en C-ponny och anledningen till att jag sluta rida honom var just därför, han var för liten helt enkelt.

Jag kände mig inte klar på ponny, så valet föll därför på att köpa en D-ponny. Ramson var en riktigt läromästare för mig som lärde mig allting jag kan idag, så därför ville jag utmana mig själv litegrann genom att köpa en helt outbildad unghäst. Jag kollade runt på Hästnet i princip varje dag, men hittade aldrig den där speciella ponnyn som jag verkligen ville ha. Till slut fick jag ett tips på Facebook om två ungponnyer som endast var inridna i ca 3 månader.

Vi bestämde oss för att åka och provrida, och det slutade med att vi köpte Dilba! Jag provred som sagt en annan också, Stackarps Delphi heter hon, men hon var ganska mycket mindre och nättare än Dilba och eftersom jag var ganska lång så ville jag ha en större och mer viktbärande ponny. Dilba är inte så hög i manken (144cm) men hon är som sagt ganska viktbärande och det passar mig perfekt.

Så, varför valde jag att köpa en helt outbildad ungponny förutom att jag ville ha en utmaning?
Egentligen så är det ett ganska svårt ämne då jag faktiskt inte riktigt vet hur
jag tänkte just i stunden. Att köpa en grön ungponny är en chansning, antingen kommer resultatet bli jätte bra eller så blir det katastrof. Dilba hade ju inte visat att hon kunde någonting när vi köpte henne, men då valde jag att kolla på kvalitetsbedömningen som hon hade varit med på. Hon hade fått 9:a på exteriören, 9:a på traven och 8:a på skritten, vilket säger sig självt att hade väldigt bra gångarter och det tycker jag personligen är viktigt, speciellt i dressyren. När vi var och provred så testade vi också att löshoppa henne och där visade hon väldigt fina språng. Jag fick också testa att rida ut, vilket jag tycker är en otroligt bra möjlighet att göra om man kan eftersom man då får se hur hästen beter sig utanför paddocken/ridhuset. Dilba var, och är, väldigt snäll i hanteringen vilket jag också tycker är viktigt så att man faktiskt kan hantera hästen vid sidan om ridningen. Så ja, jag valde att chansa och om jag får säga det själv så tycker jag att jag gjorde rätt i det då det har gått väldigt bra hittills.

Detta var ett
lära-känna-mig-inlägg, nästa kommer handla om vår resa tillsammans, från dagen jag köpte henne fram till idag. På återseende! :)

Bilder:

Strätes Ramson

1:a bild: Vinst Div III
hoppning

2:a bild: LC Hoppning

3:dje bild: Bästisar <3

4:de bild: Vinst
distriktsmästerskapen

MÅNADENS GÄST-BLOGGARE
Ett nytt inslag på SNF’s hemsida blir ”Månadens Gästbloggare”. Det är tänkt som en stafett!
Man bloggar under en månad (ca 1 inlägg/vecka, fler är tillåtna!), och sedan tillfrågar man en ny person som tar över! Viktigt att man får ett JA från nästa person, så att stafetten inte bryts!
Ämnet man bloggar om ska på något sätt ha anknytning till NF-ponnyerna! Bilder som anknyter till blogginlägget är ett stort plus!